"Mijn" waarom...

Ik zou me niet inzetten voor lokaal liberaal als ik niet overtuigd zou zijn van hun visie op de toekomst voor elke Wommelgemnaar. De gekozen thema’s verbinden, versterkenverzorgen en veiligheid, zijn voor mij de perfecte basis waar het in een lokaal bestuur om draait.

Als persoonlijke insteek vind ik dat een lokaal bestuur er moet zijn voor elke burger: efficiënttoegankelijkeenvoudig en eerlijk.

Als ik de gelegenheid zou krijgen deel uit te maken van het volgende bestuur dan zouden binnen onze kernthema’s dit mijn accenten zijn.

1. verbinden en verzorgen vanuit een grote aandacht voor sport en cultuur. Onze verenigingen verdienen niet alleen een goede en correcte subsidiëring maar ook een optimale ondersteuning op organisatorisch vlak. Daar is in Wommelgem een diversiteit aan uitdagingen die we moeten durven aangaan in de toekomst. Er zijn verenigingen die moeten ondersteund worden met infrastructuur maar er zijn er ook die kampen met het probleem van het hedendaags verenigingsleven: voldoende mensen vinden om een vereniging niet alleen te laten voortbestaan maar om ze ook te doen groeien. Elke Wommelgemnaar in elke leeftijdscategorie die wil deelnemen aan het verenigingsleven moet dit in eigen gemeente betaalbaar  en bereikbaar kunnen doen. Ik pleit dan ook voor een overkoepelend samenwerkingsorgaan dat de individuele verenigingen overstijgt en waar ondersteuning en advies gegeven wordt voor en door mensen uit de clubs en verenigingen zonder de eigenheid en onafhankelijkheid van elke entiteit aan te tasten.

2. Aan de omschrijving van het thema veiligheid zoals omschreven in ons partijprogramma kan ik weinig toevoegen. Uiteraard is het werk nooit af. In een gemeente waar elke afstand te voet of met de fiets te overbruggen valt is het verbeteren van de infrastructuur een altijd voortdurend punt. Enkele van onze schoolomgevingen bevinden zich in drukke doorgangszones. Daarom moeten we ervoor zorgen dat deze op de tijdstippen dat het nodig is nog veiliger gemaakt kunnen worden. Een maximale veiligheid bieden kan echter alleen bekomen worden door het aanpassen van de infrastructuur zodat in de toekomst de snelheid niet meer afgedwongen moet worden door boetes maar door onveilige situaties onmogelijk te maken door aanpassingen aan de indeling van de straat. Zo vangen we twee vliegen in één klap. We halen de bestaande onvrede over de huidige handhaving weg en we brengen de veiligheid naar een nog hoger niveau.

3. eenvoudig bestuur is een grote taak waaraan we moeten werken, in de loop der jaren zijn helaas een aantal regelgevingen vergaan in overdreven regels en wetten. Hier moet constructief aan gewerkt worden. Daar waar regels nodig zijn, zijn ze nodig. Daar waar regels vervangen kunnen worden door te trachtten het beoogde doel te bereiken door motivatie, moeten we dit aandurven.

  • Natuurlijk moeten we om overlast te vermijden een terrasreglement hebben voor onze horeca. Maat wat ik me af vraag is, moet deze strenger zijn dan deze van een middelgrote stad?
  • het gebruiksreglement van het Brieleke moet volgens mij, behalve het sportcafé wat voor mij persoonlijk een voorbeeld is van hoe het moet, vanaf nul herschreven worden. Een goed evenwicht tussen commercieel verhuur op de momenten dat de zaal leeg staat en er tegelijk over waken dat ze beschikbaar blijft op momenten dat onze verenigingen ze nodig hebben, kan ervoor zorgen dat we ze aan onze verenigingen minstens één keer per jaar volledig gratis kunnen aanbieden. Bovendien moeten we af van het idee dat de twee zalen niet apart kunnen verhuurd worden en moet het ook mogelijk gemaakt worden voor dagdelen i.p.v. enkel dagverhuur aan te bieden. En waarom kan vandaag een zaal niet gehuurd worden voor morgen (nu moet dat 4 dagen op voorhand) als ze vrij is?
  • Ook moeten we gaan kijken om zoveel mogelijk culturele verenigingen permanent onderdak te bieden op deze prachtige locatie in plaats van de vele verouderde en vaak energieverslindende gebouwen.
  • Onze gemeentelijke diensten zijn een voorbeeld van klantvriendelijkheid. Alleen, de maatschappij verandert en vooral jongere gezinnen kunnen enkel terecht op de avondopeningen. We moeten bekijken hoe we dit efficiënt kunnen uitbreiden met een win-win situatie voor zowel onze burgers als de betrokken gemeentelijke medewerkers.
  • Onze politiedienst moet meer terug in wommelgem plaatsvinden. Bij een gewone aangifte zich moeten verplaatsen naar Mortsel om daar via een betalende parking naar het lokaal politiekantoor te gaan is geen toonbeeld van hoe het moet. Onze lokale politie moet dagelijks beschikbaar zijn in de gemeente zelf.

4. Een nieuw start (met een nieuwe naam ?) voor het JOC. Hier moeten we in eigen boezem durven kijken en bekennen dat we hier niet het beste ondersteuningsbeleid hebben gevoerd. Mijn zienswijze hier zou zijn om een team van creatieve jongeren bij elkaar te brengen met als opdracht te trachten elke jongere uit wommelgem te betrekken in een heel breed aanbod. De activiteiten moeten heel breed georganiseerd worden van sociale events tot toffe vrijetijdsactiviteiten. Wekelijks moet dit team zorgen voor een ontmoetingsplaats waar jongeren samenkomen en elkaar beter leren kennen en zo onze toekomstige volwassenen automatisch met elkaar verbonden worden. Sleutel voor mij hier is dat we de jongeren volledig moeten ontlasten van het organisatorische. Dit kunnen we doen door een team van volwassenen toe te voegen met respectvolle afspraken waarbij de volledige creatieve vrijheid zonder inmenging in volle vertrouwen aan onze jeugd geschonken wordt. Dat dit lokaal kan lukken wordt al bijna 50 jaar (in 2026 is het zover) door VASAS die door hun ondersteuning ervoor zorgen dat de jongeren zich kunnen focussen op het werk op het terrein met onze kinderen.

Binnen lokaal liberaal leveren er uiteraard nog veel meer prachtige plannen voor Wommelgem op diverse gebieden. Bevinden uw interesses en bezorgdheden zich op één van de terreinen waar ik mijn focus leg, dan ga ik graag verder met jullie in debat, laat hieronder een berichtje na.

Bent u het liberale gedachtengoed genegen, maar liggen uw accenten elders? Geen probleem, ongetwijfeld kunnen één van mijn vele enthousiaste collega’s u helpen. Ik maak nog geen vol jaar deel uit van dit team, maar heb al kennis gemaakt met de gedrevenheid van onze vaste waarden die we de laatste maanden hebben weten aanvullen met enthousiaste nieuwe gezichten.

Liggen uw bezorgdheden eerder op het sociale aspect, alhoewel we vele enthousiastelingen op onze lijst hebben staan, zal niemand van mijn collega’s het mij kwalijk nemen dat ik u voor deze post een andere kandidaat warm kan aanbevelen. Mijn dochter Eline Loyaerts die als psychologe verbonden aan o.a. het Dahliahuis staat te popelen om iets te kunnen betekenen voor jullie.

lokaal liberaal vraag of opmerking